Vistapox AEH Hechtprimer - Als een huis
Waar is de Vistapox AEH Hechtprimer allemaal voor in te zetten? De naam verraadt natuurlijk al dat het om een hechtprimer gaat, maar wat zijn de specifieke eigenschappen die deze watergedragen epoxy primer zo speciaal maakt? We zetten ze voor u op een rijtje.
EIGENSCHAPPEN
Vistapox AEH Hechtprimer heeft een hechting als een huis. Het product bevat silaan. Dit verhoogt de hechting van het product en er dus voor dat de Hechtprimer goed toe te passen is op zeer gladde of gesloten ondergronden, zoals gevlinderd beton (zonder curing compound), keramiek, tegels, hardsteen of glas. De reden hiervoor wordt duidelijk als we kijken naar de scheikundige samenstelling van de (minerale) ondergrond en de AEH Hechtprimer. Beide bevatten namelijk hydroxide (OH), een zuurstof- en een waterstofatoom. Doordat beide deze atomen hebben, hechten ze heel goed aan elkaar.
Dit is dan ook gelijk de unieke eigenschap die de Vistapox AEH Hechtprimer bezit. De watergedragen primer is op ondergronden toe te passen, die zeer gesloten en dus lastig te behandelen zijn. De AEH Hechtprimer is daarnaast ook direct toe te passen op gevlinderde vloeren, zonder van tevoren te schuren of stralen, mits er geen curing compound is. Daarnaast is het product af te werken met allerlei soorten verf. Dit komt later in het artikel verder aan bod.
Wat is het verschil tussen een primer en een grondverf? In dit artikel leggen we het uit.
TOEPASSINGEN
De AEH Hechtprimer is dus goed in te zetten op gesloten ondergronden, zonder te schuren of te stralen. Wanneer zou dit goed van pas kunnen komen?
Stelt u zich eens voor: uw klant heeft een tegelvloer die hij of zij graag wilt afwerken met een vloerverf. Schuren of stralen heeft bij een betegelde vloer weinig zin. En de ondergrond is te gesloten om er direct een vloerverf op aan te brengen. In een situatie als deze kan de AEH Hechtprimer een goede uitkomst bieden. De ondergrond hoeft van tevoren niet geschuurd of gestraald te worden, want de hechtprimer kan direct op de gladde ondergronden gezet worden. Er moet uiteraard wel op de juiste manier gereinigd worden van tevoren. Bij een betonnen vloer moet er van tevoren ook bepaald worden of er een curing compound op zit. Wat dat precies is? We leggen het uit.
CURING COMPOUND
Vroeger werd er na het storten van een betonnen vloer een plasticfolie over de vloer heen gelegd. Dit werd gedaan om ervoor te zorgen dat het beton niet te snel in zou drogen. Beton dat te snel droogt, kan namelijk haarscheuren tot gevolg hebben of het beton kan zelfs verpulveren. Het plasticfolie werd gebruikt om dit tegen te gaan.
Het aanbrengen van dit folie is echter arbeidsintensief en duur. Als alternatief hierop gebruikt men tegenwoordig een curing compound. Cure is het Engelse woord voor genezen en compound betekent zo veel als mengsel. Dit omschrijft ook gelijk de werking van een curing compound. Het product zorgt er als het ware voor dat het beton geneest.
Een curing compound wordt meestal over het gestorte beton heen gespoten. Dat is dus een stuk makkelijker dan het aanbrengen van meters plasticfolie. De curing compound is dus bedoeld om het beton te laten drogen, zonder dat het scheurt of verpulvert. Het is lastig om dit product af te werken. Als je de betonnen vloer dus af wilt werken, zal eerst de curing compound weggeschuurd moeten worden, om zuiging te creëren.
Testen of er een curing compound aanwezig is? Doe deze simpele test!
Laat een druppel water op de betonnen vloer vallen. Als de plek van de druppel lichtgrijs met donkere adertjes wordt, dat zit er een curing compound op de vloer.
Is er een donkere vlek zichtbaar? Dan is er geen curing compound en aanwezig én heeft de vloer voldoende zuiging.
Onbereikbaar
Het kan natuurlijk ook voorkomen dat schuren van een ondergrond niet mogelijk is, omdat het te behandelen oppervlak niet met een schuurmachine te bereiken is. Dit kan bijvoorbeeld bij een trap zo zijn. Het is natuurlijk lastig om alle verschillende treden met een schuurmachine te behandelen. Ook in een dergelijke situatie kan de Vistapox AEH Hechtprimer goed toegepast worden. Een laag AEH aanbrengen en, na een droging van minimaal 16 en maximaal 36 uur, kan de trap afgewerkt worden.
AFWERKING
Dat brengt ons direct bij de afwerking van de AEH Hechtprimer. Zoals hierboven al even kort genoemd werd, is er een bepaalde tijd waartussen de hechtprimer te overschilderen is. Na minimaal 16 uur en vóór 48 uur na het aanbrengen van de AEH Hechtprimer is het product af te werken. Let er wel op dat er bij de applicatie en de droging voldoende ventilatie is.
De Vistapox AEH Hechtprimer is met verschillende soorten coatings af te werken. Epoxy, polyurethaan en ook acrylaat verven kunnen allemaal over de AEH gebruikt worden. Vistapaint heeft echter een concept in huis dat nog beter past bij de Vistapox AEH Hechtprimer, namelijk de Vistapox-vloerverven. Dit zijn drie verschillende 2K epoxy coatings. De Vistapox 4001, Keramiek en Antislip.
Met de Vistapox AEH Hechtprimer heeft u dus een solide basis die u gemakkelijk af kunt werken. De hechting is Als Een Huis.
Graag technisch advies ontvangen over één van deze bovenstaande producten? Dit is namelijk onlosmakelijk verbonden met een goede afloop van uw project. De vakmensen van Vistapaint geven u graag een advies. Professionals met verftechnische kennis en die weten hoe producten worden verwerkt. Een advies voor de lange termijn die zekerheid geeft in de kwaliteit die je kunt leveren. Vraag hier een advies aan of neem contact met ons op via +31(0)70 369 41 41.
ADVIES OP MAAT
Vistapaint is een leverancier van hoogwaardige verfspecialiteiten, plamuren en pleisters. Met ons brede assortiment aan verf- en stucproducten bieden wij dé oplossing voor de verf- en stucverwerkende specialisten. Wij adviseren u graag over onze specialistische producten van hechtprimers, éénpotsystemen, isolerende coatings, reinigers, transparante lakken, nanocoatings, plamuren, pleisters, dekkende vloercoatings, Wegenverf, zwembadverf, lijmen, kitten, overige specials. Maar we geven over advies op het gebied van duurzame producten, wand- en plafondafwerking, restauratie en reparatie, maar ook gevelafwerking. Of check onze kennisbank met Tips & Adviezen, Projecten, Technische Merkbladen, Veiligheidsbladen en gegarandeerde 24 uursleveringen.