Wat is het verschil tussen een primer en een grondverf?
Om het optimale resultaat te behalen in een project, is het aan te raden om een primer of grondverf te gebruiken. Deze eerste laag zorgt ervoor dat de eindlaag langer goed blijft en dus duurzamer is. Ook zorgt het er in the end voor dat het er gewoon beter uit ziet. Maar welke verf is nu beter te gebruiken als ondergrond voor de eindlaag? Wat zijn de eigenschappen van een primer en wat zijn die van een grondverf? Waar zit het verschil precies tussen de twee? We zetten het voor u op een rijtje.
Wat is het verschil?
Ze worden vaak als hetzelfde product gezien, een primer en grondverf, maar er zit wel degelijk verschil tussen de twee. De overeenkomst tussen de twee zit hem alleen in de functie: beiden producten zijn bedoeld als laag tussen de ondergrond en de laklaag.
Een primer heeft andere eigenschappen dan een grondverf. Dat komt door het verschil in de grondstof. Grondverf wordt voornamelijk op hout gebruik en bestaat namelijk uit grovere bestandsdelen. Hierdoor is dit soort verf geschikt voor het glad maken van de ondergrond.
Een primer aan de andere kant, kan ook onder een eindlaag worden aangebracht, maar zorgt voor een betere bescherming tegen bijvoorbeeld roest. Deze producten worden dus voornamelijk gebruikt op metalen (ferro en non-ferro) ondergronden, maar ook op houten ondergronden doen ze het goed. Door de fijnere bestandsdelen van een primer, heeft hij betere hechting op niet-zuigende ondergronden.
Houdt u er bij het kiezen van een verf wel rekening mee dat primers en grondverven verkrijgbaar zijn op waterbasis en op terpentinebasis. Welk product u precies nodig heeft, hangt af van de eindlaag die eroverheen komt en ook de locatie waar u gaat schilderen, is dit binnen of buiten? Het is bijvoorbeeld aan te raden om een watergedragen grondverf te gebruiken als er een eindlaag op waterbasis overheen gezet moet worden. Alleen bij de Südwest Acryl All-Grund is dit niet nodig, deze is namelijk met nagenoeg alle producten te overschilderen.
We zetten de verschillen voor u op een rij:
PRIMER | GRONDVERF |
|
|
|
|
|
|
Nu u de verschillen weet, rijst de vraag natuurlijk welke van de twee u moet gebruiken voor uw klus, een primer of een grondverf? We leggen uit wanneer u allebei het beste kunt gebruiken.
Wanneer gebruikt u een primer?
Een primer zorgt voor een betere hechting op verschillende soorten metalen en/of kunststof ondergronden, ze worden dus ook wel hechtprimers genoemd. Maar ook bij poreuze ondergronden, zoals gipsplaten of bakstenen geeft een primer een betere hechting dan een grondverf. Een primer die geschikt is voor meerdere ondergronden en doeleinden, noemt men ook wel een multi-primer. Hierbij kunt u denken aan een isolerende primer, een roestwerende primer, een fixerende primer en noem het maar op! De primer zorgt voor een goede hechting van de laklaag aan het gladde oppervlak en houdt de kwaliteit van de laklaag goed. Belangrijk is wel dat u de ondergrond eerst goed ontvet voordat u de primer aanbrengt.
Een primer heeft ten opzichte van een grondverf dus de aanvullende eigenschap dat ijzeren ondergronden minder snel gaan roesten. Een roestende ondergrond zorgt namelijk voor onthechting, waardoor de eindlaag sneller los komt. Bij dit soort ondergronden moet u denken aan trappen, bruggen en bijvoorbeeld stalen binten. Een primer geeft dus niet alleen een langere levensduur van de ondergrond, ook de laklaag gaat langer mee.
Bij niet-zuigende ondergronden is het belangrijk om een goede hechting te krijgen. Die hechting moet er namelijk voor zorgen dat de verf niet loskomt van de ondergrond. Hier kan een primer goed voor ingezet worden. Een voorbeeld van object met een niet-zuigende ondergrond, is een ijzeren radiator. Hier past een primer beter bij dan een grondverf.
Samenvattend is een primer is geschikt voor:
- Metalen/kunststof ondergronden
- Poreuze ondergronden
- Aanvullende eigenschappen als roestwering mogelijk
- Niet-zuigende ondergronden
Wanneer gebruikt u een grondverf?
Over het algemeen kunt u een grondverf het beste gebruiken op hout. Daarom worden dit soort verven veelal gebruikt op kozijnen, trappen en kasten. Als een eindlaag direct op hout wordt gezet, kan deze laag opgezogen worden door het hout. U moet dan al snel een aantal lagen aanbrengen voor het gewenste eindresultaat. Het is dus beter om eerst een grondverf aan te brengen, om zo minder lak te hoeven gebruiken.
Een ander bijkomend voordeel is dat grondverf een isolerende laag aan het hout geeft. Vervuilende stoffen hebben dus minder kans om uit het hout te trekken en zo de eindlaag aan te tasten. Door een grondverf blijft de lak dus langer mooi. Bij Vistapaint hebben we hier de Kellergrund, Boscalit en de Noesten Primer voor.
Samenvattend is een grondverf geschikt voor:
- Houten ondergronden
- Isolerende laag op hout
- Tegen vervuilende stoffen
Vragen?
Heeft u vragen over het gebruik van een primer of een grondverf? Of wilt u professioneel advies over het juiste product voor uw klus? Neem dan contact met ons op! We kijken graag met u mee en geven u advies over het product dat het beste bij uw project past.
- Südwest All-Grund
- Südwest All-Grund Spray
- Südwest Acryl All-Grund
- Südwest Acryl All-Grund Spray
- Südwest Super Dickschutz EG
- Südwest Super Dickschutz Uni
- Südwest RissGrund 1 voor 3
- Südwest All-deck Vorlack
- Vista 2K PU Primer
- Vista Aqua 2K EP Primer
- Vistapox Hechtprimer AEH
- Vista Boscalit Aqua Isoleergrond
- Vista Aqua Noesten Primer
- Jansen Zinkstof Primer
- Jansen Zinkstof Primer Spray
- Kellergrund