Toepassing systemen zwembaden

Iedere ondergrond zal met een ander zwembadsysteem behandeld moeten worden. Wij leggen u graag uit welke zwembadsystemen er zijn.

Een stappenplan voor het verven van een zwembad

Een zwembad kan niet zomaar met iedere coating of verf behandeld worden. Daarom is een schilder meestal voorzichtig met het behandelen hiervan. Een zwembad heeft namelijk verschillende ondergronden en dus ook verschillende manieren van toepassen. Hierbij doet zich een aantal vragen voor, zoals: Is het een buiten- of binnenzwembad? Wat worden de weersvoorspellingen? Wat voor ondergrond heeft het zwembad? En welke behandeling heeft de ondergrond gehad?

Een goede zwembadinspectie kan alleen uitgevoerd worden als het zwembad leeg is, maar eigenlijk begint het werk al eerder. Een gevuld zwembad vertelt namelijk al veel. Lekt het zwembad? Vervuilt het zwembad snel? Laat de toplaag los? Deze vragen maken onderdeel uit van de totale inventarisatie voor het coaten van een zwembad en die vragen moeten dus al beantwoord worden, voordat het zwembad leeg is.

Thinner of xyleen proef

Daarna begint het tweede deel van de inventarisatie: de zwembadinspectie zelf. Zijn er losse delen, zoals kitranden of tegelvoegen? Is de toplaag aan het poederen? Wat voor toplaag zit er op dit moment op? Zijn het tegels, een chloorrubberverf, een twee-componenten epoxycoating of polyurethaan afwerking? Allemaal vragen die bepalend zijn voor de keuze van het systeem.

Daarom raden wij u aan om eerst een test met thinner of xyleen op uw ondergrond uit te voeren. Hierdoor weet u welk systeem voor u van toepassing is:

  • Als bij het toepassen van thinner op het oppervlak de coating oplost heeft u een chloorrubbersysteem nodig.
  • Bij twee-componenten coatingssystemen lost de coating bij het toepassen van thinner niet op (deze coatingssystemen kunnen door verpoederen wel afgeven)

TWEE SOORTEN ZWEMBADSYSTEMEN

Er zijn twee mogelijke systemen bij het behandelen van onbehandeld beton. Wij leggen ze u graag uit:

  • Een één-component Chloorrubbersysteem
  • Een twee-componenten Polyurethaansysteem.

We raden u aan om bij betonnen ondergronden, de eventuele kale delen te behandelen met de Vista Impregnatie, om de ondergrond te impregneren.

Voor beide systemen gelden dezelfde eisen aan de ondergrond:

  • De ondergrond moet minimaal 28 dagen oud zijn voordat u kunt beginnen met de behandeling
  • Bij diepe bassins of in afgesloten ruimten moet een goede aan- en afvoer van verse lucht zijn. Dit omdat anders de zware oplosmiddelen op de bodem, de chemische reactie (doorharding) kunnen verstoren, met een verlaagde chemische weerstand tot gevolg.
  • Aan de buitenzijde van het bad (onder- en zijkanten) moet een vochtscherm aangebracht zijn. Een eventuele cement-slikhuid moet worden verwijderd d.m.v. stralen, mechanisch borstelen of schuren (roterende staalborstels of schuurschijven).
  • De ondergrond moet schoon, dragend zijn en goed zuigen. U kunt de zuiging testen door er water op te sprenkelen. Slecht zuigende ondergronden stralen, schuren of afwassen met een 15% zoutzuur oplossing en vervolgens grondig naspoelen met water. De oppervlakte moet goed zijn gedroogd voordat de eerste laag kan worden aangebracht. Dit kan worden getest d.m.v. meetapparatuur (max. 5% vocht aan de oppervlakte), of door het op verschillende plaatsen aanbrengen van een stuk plasticfolie (50 – 50 cm.), dat aan alle zijden met plakband moet worden dichtgeplakt.
  • Na twee dagen controleren. Als er condens aan de binnenkant ontstaat, is de ondergrond te vochtig.

ZWEMBAD COATEN MET EEN CHLOORRUBBERSYSTEEM

Een chloorrubbersysteem bestaat voornamelijk uit een één-component systeem met dezelfde kwaliteiten als twee-componenten systemen. Als de ondergrond al geschilderd is met een chloorrubberverf, dan kan de schilder alleen hetzelfde systeem opnieuw toepassen. Het systeem heeft als voordeel dat het eenvoudig te verwerken is. Een nadeel van dit systeem is dat de gebruiker vast zit aan het standaard kleurassortiment dat bestaat uit wit, zwart, blauw, licht-blauw en groen.

 

De volgende stappen kunnen als leidraad gebruikt worden voor het behandelen van een chloorrubber zwembadsysteem:

  1. U dient de losse of niet goed hechtende lagen volledig te verwijderen.
  2. Daarna grondig reinigen met Vista Viamond 704 dit d.m.v. borstelen. Bij gebruik van heet water verhoogt u de reinigingskracht. De Viamond 704 grondig naspoelen met schoon water en laten drogen.
  3. Eventuele scheuren of gaten repareren met een cementgebonden reparatiemortel.
  4. Na droging de kale delen éénmaal behandelen met Vista Zwembadverf. Deze laag bij voorkeur aanbrengen met de kwast en ca. 20% verdund met Südwest Verdunning V33.
  5. Minimaal 16 uur laten drogen.
  6. Op de behandelde plekken een onverdunde laag Vista Zwembadverf aanbrengen.
  7. Na droging van minimaal 12 uur het gehele oppervlak behandelen met een onverdunde laag Vista Zwembadverf. Afhankelijk van de staat van de ondergrond kan eventueel voor een tweede onverdunde laag gekozen worden.