Hoe gaat u verkleuring tegen?
Is een kleur altijd hetzelfde? Neen, zoals letterlijk op wikipedia staat is kleur een eigenschap van licht die wordt bepaald door de verschillende golflengtes waaruit dat licht is samengesteld. Iedereen ervaart kleur dus anders. Daarnaast veranderen kleuren ook. Of het nu om een houten kast gaat, een kleed, geverfde muur of lak van een auto. Kleuren veranderen door licht, chemische reactie met licht en de interpretatie van de lichtval die ogen waarnemen.
Kleuren veranderen dus door allerlei verschillende invloeden. Dit laten we zien aan de hand van de drie meest voorkomende ondergronden die verkleuren.
1. Hout
Hout is een materiaal dat van nature verkleurt. Hout kleurt donkerder of vergrijst, omdat het een natuurlijk materiaal is en uv-straling invloed heeft op de houten ondergrond.
2. Witte verf
Witte verven vergelen, dit wordt ook wel donkervergeling genoemd. Dit heeft weer te maken met uv-straling, maar ook met de inhoudsstoffen van de verf. Alkydharsen die in verf kunnen zitten, zorgen ervoor dat er een chemische reactie ontstaat met zuurstof bij droging.
3. Gevels
En waarom verbleken dan gevels? Eigenlijk ook door de uv-straling. De zon, regen allerlei externe factoren beïnvloeden de kleur.
Waarom kleuren veranderen bij de bovenstaande 3 ondergronden heeft daarnaast natuurlijk ook te maken met de meerdere invloeden: weersomstandigheden, mate van vervuiling, de hoeveelheid zonlicht. Een gevel op de Antillen zal natuurlijk eerder verbleken dan een gevel van een huis in Nederland. Wist u bijvoorbeeld dat de zee het uv-licht wel 16 km landinwaarts weerkaatst?
VERKLEURING TEGENGAAN
Wat kunt u doen om de gewenste kleur te verkrijgen of te behouden? We vertellen u graag hoe u verkleuring tegen kunt gaan, maar ook hoe u de kleur kunt behouden bij dezelfde drie ondergronden als hierboven staan beschreven.
- Hout
- Witte verf
- Gevels
1. HOUT
Hout heeft inhoudsstoffen. Deze stoffen kunnen gaan “bloeden” en de verf die er overheen is gezet beïnvloeden. Dit kunt u voorkomen door hier eerst een isolerende coating overheen te zetten. Deze zorgt ervoor dat de inhoudsstoffen geïsoleerd blijven en geen invloed meer kunnen uitoefenen op de coating. Ook is het mogelijk om hout niet te laten vergelen of nadonkeren. Door het hout te voorzien van een uv-blokker zal het niet vergelen of nadonkeren.
2. Verkleuren van witte verf tegengaan
Zonder enige voor- en nabehandeling zal witte verf op elke ondergrond verkleuren. Dit kan op korte termijn zijn of op lange termijn. De afbeelding hiernaast is een heel duidelijk voorbeeld daarvan. Om ervoor te zorgen dat witte verf niet verkleurt en de verf zijn kleur behoudt zijn er meerdere mogelijkheden. U kunt de ondergrond goed isoleren met een isolerende coating. En u kunt een witte verf nog voorzien van een eindlaag met een uv-blokker om de verkleuring tegen te gaan.
3. Verkleuren van gevels
Dit kan worden tegengegaan door gebruik te maken van minerale verven met zeer lichtechte, anorganische pigmenten. Minerale verven hebben een langere levensduur, een hogere weersbestendigheid en een goede lichtbestendigheid. Mineraalverven zijn ook duurzamer doordat deze voor het grootste deel uit kwartszand en kaliumcarbonaat bestaan. Dit zijn beide natuurlijke grondstoffen, die praktisch ongelimiteerd verkrijgbaar zijn. Ook bevatten minerale gevelverven het bindmiddel kiezelsol. De combinatie van deze grondstoffen zorgt ervoor dat het bijna overal gebruikt kan worden. En daarnaast zijn zij van nature alkalisch en beschermen zij gevels, zonder gebruik van biociden, tegen schimmels, algen en mos.
Niet alleen nuttig, ook esthetisch
Uit bovenstaande oplossingen blijkt wel dat verf op verschillende manieren toe te passen is, maar dat er ook verschillende manieren zijn om verkleuring tegen te gaan. Naast dat verf de bouwmaterialen beschermt, zorgt het er ook voor dat bijvoorbeeld gebouwen esthetisch een statement kunnen maken. Kleur en de wijze van beschermen bepalen de uitstraling, kwaliteit, maar kunnen zelfs architectonische invloed hebben op korte én op een duurzame langere termijn. Verf kan ervoor zorgen dat een gebouw, een straat, of een beeld zijn eigen identiteit krijgt. Het beïnvloedt de architectuur en of het een harmonische uitstraling heeft. Bij het kiezen van de kleur van de verf gaat het dus om veel meer dan alleen maar een kleur. Het is belangrijk om rekening te houden met de lange termijn en welke uitstraling de verf dan nog moet hebben.
Verf verandert onder invloed van verontreinigingen, schadelijke stoffen en vooral het percentage uv-straling in zonlicht, tenzij je deze met de juiste verven behandelt. Vervuiling heeft invloed op de glansgraad en uv-licht op de kleur. Bij dispersieverven breekt het bindmiddel af. Dit is te herkennen door een witte waas. Organische pigmenten veranderen de chemische structuur en bij blootstelling aan uv-licht dus ook de kleur.
Minerale pigmenten
Wanneer gebruik wordt gemaakt van minerale pigmenten dan zal de kleur niet verbleken, omdat deze een extreem hoge kleurvastheid heeft. Vistapaint levert mineraalverf in de gehele Benelux, maar ook op de Antillen. Juist hier hebben veel huizen verschillende kleuren en is het behoud van de kleur van de gevel een belangrijk element. Met de Vistapaint minerale gevelverf blijft een gevel kleurvast doordat deze uv-bestendige pigmenten bevatten.