Behandelen van bloedend hout

Er is een aantal houtsoorten die kunnen gaan bloeden nadat ze geschilderd zijn. Er komen dan vlekken in de houten ondergrond die aan het oppervlak goed zichtbaar zijn. Dit komt door de inhoudsstoffen van bepaalde houtsoorten. Bloedend hout; we leggen hier precies uit hoe het komt en wat u ertegen kunt doen. 

 

Inhoudsstoffen

Een houtsoort die kan bloeden is bijvoorbeeld merbau. Deze bevat namelijk specifieke inhoudsstoffen, die beginnen te werken als ze in aanraking komen met water. Als u dus een watergedragen verf of lak gebruikt op een onbehandelde houten ondergrond, is de kans groot dat dit gebeurt. De inhoudsstoffen in het hout gaan dan werken en worden zichtbaar aan het oppervlak. Zo ontstaan er vlekken, die zelfs door de eerste verflaag heen zichtbaar zijn. 

Eiken, een andere houtsoort die bepaalde inhoudsstoffen heeft, bloedt niet. Toch kunnen er vlekken ontstaat op deze houtsoort, door het looizuur dat in eikenhout zit. Dit looizuur en de verf zorgen voor een reactie in het hout waardoor er ook vlekken ontstaan. 

 

Oplossing

Hoe kunt u voorkomen dat het hout gaat bloeden nadat u het geschilderd heeft? Dat is simpel: door het aanbrengen van een isolatieproduct. Een product van Vistapaint dat daar zeer geschikt voor is, is de Vista Boscalit Aqua Isoleergrond. De Boscalit vormt namelijk een barrière tegen de optrekkende inhoudsstoffen. Hij is verkrijgbaar in twee varianten: wit en kleurloos. 

Let op! Het is belangrijk om deze laag niet te schuren voordat u begint met de volgende laag. Anders schuurt u de isolatielaag namelijk weer open en is het effect van de Boscalit weer weg. 

Pagina's

  • Watergedragen isoleergrond
  • Isoleert inhoudsstoffen van hout
  • Zeer snelle droging

Boscalit Aqua Isoleergrond

Artikelnr: 07336
  • Grond- en isoleerverf
  • Voor doorslaande stoffen
  • Snelle droging (na 20-30 min. overschilderen)

Isoleergrond HS

Artikelnr: 07015

Projecten

    Q&A Verkleuring van hout

    Dit vormt de voornaamste oorzaak van de verandering van kleur in hout. Ultraviolet (UV) licht zorgt voor chemische processen en komt van nature voor in zonlicht. Als gevolg van de opwarming van de aarde wordt de beschermende filter voor dit licht, oftewel de ozonlaag, geleidelijk dunner. Hierdoor bereikt een toenemende hoeveelheid UV-licht ons. In deze Q&A geven we antwoord op al uw vragen omtrent verkleuren van hout.

    Houten plafond krijgt een moderne transformatie

    In dit project hebben we een houten plafond dat werd geteisterd door doorslaande watervlekken en inhoudsstoffen, weer in topconditie gebracht. Met behulp van onze hoogwaardige Vista Boscalit-Aqua-Isoleergrond en Südwest Aquavision Seidenmattlak hebben we de vlekken volledig geïsoleerd en het plafond een strakke, duurzame afwerking gegeven. Het resultaat? Een fris en helder wit plafond dat klaar is voor de komende jaren!