Afbijtmiddelen - hoe te gebruiken
Afbijtmiddelen zijn speciale producten die voor de schilder goed van pas kunnen komen. Simpel gezegd worden afbijtmiddelen gebruikt om snel oude verf- of lijmlagen van een bepaald oppervlak te verwijderen. In dit artikel vertellen we over de werking van afbijtmiddelen. Ook vertellen we u wat de gevolgen zijn van de wetgeving voor deze groep producten. En we geven u nog een tip over het bewaren van de afbijtmiddelen.
Werking
Allereerst dus de werking van het product. Afbijtmiddelen zijn gemaakt om gemakkelijk oude verf- en lijmlagen te verwijderen. Het is een alternatief voor het verwijderen van een oude coating door bijvoorbeeld te schuren. Dat is arbeidsintensiever dan het gebruik van afbijtmiddelen
Het middel wordt op de ondergrond aangebracht en dringt door in de coating. Door middel van een chemische reactie weekt de coating op, zonder de ondergrond te beschadigen. Hierdoor is de verf eenvoudig te verwijderen.
Voorbereiding
Voordat u aan de slag gaat met het aanbrengen van de afbijtmiddelen, is het belangrijk om de juiste voorbereidingen te treffen. Eén daarvan is het afdekken van de omgeving. Het is namelijk niet wenselijk dat druppels afbijtmiddel op een ander deel terecht komen. Als alles op de juiste manier is afgedekt, kan er begonnen worden met het verwerken van de afbijt.
Keuze product
Er zijn afbijtmiddelen in verschillende vormen. Sommige kunnen gespoten worden en andere zijn aan te brengen met een borstel of rol. Als u deze laatste gaat gebruiken, werk dan wel met een roller die niet spat.
Als u een afbijtmiddel in een spuitbus gebruikt, kan het zijn dat u wat meer moet afdekken dan bij een borstel of rol. Er zijn bij het spuiten van een product altijd deeltjes die niet op het te behandelen oppervlak terechtkomen. Deze deeltjes werken wel gewoon door en kunnen schade aanbrengen aan het oppervlak waar deze op terecht komen.
Twee soorten
Er zijn twee soorten afbijtmiddelen: snelwerkende en traagwerkende. De snelwerkende middelen beginnen te werken bij het eerste contact met de ondergrond. Een groot voordeel van deze groep is dat er meerdere lagen op een dag aangebracht kunnen worden. Een nadeel van de snelwerkende afbijtmiddelen is dat ze een stuk sneller uitgewerkt zijn. Als er bijvoorbeeld meerdere verflagen op een oppervlak zitten, bijten de snelwerkende niet in één keer alle lagen weg.
Bij traagwerkende afbijtmiddelen is dit anders. De producten uit deze groep blijven gemiddeld 48 uur actief, het duurt dan ook enkele uren voordat de werking echt zichtbaar is. Omdat het product zo lang actief is, is het aan te raden om het af te dekken zodat het niet kan indrogen.
Daarnaast moet u het afbijtmiddel in minimaal dezelfde laagdikte aanbrengen, als de laagdikte van de coating die u wenst te verwijderen. Bij snelwerkende middelen is het noodzakelijk om eerst de losgekomen coating te verwijderen, voordat u een volgende laag aanbrengt.
Verwijderen en nabehandeling
Wanneer het product is uitgewerkt, kan de verwerker met een krabber de losse verfdelen verwijderen. Hier kan ook een spatel voor gebruikt worden. Het is belangrijk om deze losgekomen delen direct te verwijderen nadat het product is uitgewerkt.
Nabehandeling van de ondergrond is essentieel. Vooral bij poreuze ondergronden. Er kunnen namelijk nog werkende deeltjes in de ondergrond zitten. Om te voorkomen dat deze later problemen opleveren als u het oppervlak weer gaat behandelen, moet u de ondergrond naspoelen met een reiniger die de werking van afbijtmiddelen neutraliseert.
Persoonlijke beschermingsmiddelen
Ook is het belangrijk om uzelf te beschermen bij het gebruik van afbijtmiddelen. Zorgt u dat u de huid bedekt. Doe dit door de antistatische veiligheidskleding te dragen en uiteraard handschoenen te gebruiken. De soort die wij aanraden is de KCL Butoject van 0,4 mm dikte, maximaal 8 uur gebruiken, daarna moet u de handschoenen weggooien. Ook een veiligheidsbril is onderdeel van deze uitrusting. Het is natuurlijk niet prettig als er afbijtmiddelen in uw ogen terecht komen.
Vooral bij snelwerkende afbijtmiddelen is het belangrijk om uiterst zorgvuldig te zijn. Deze beginnen bij het aanbrengen namelijk gelijk met werken. Mocht afbijt toch op uw huid terechtkomen, is er geen mogelijkheid om naar een kraan te lopen zonder dat het gaat werken. Bij traagwerkende middelen is dit wel het geval. Bij langwerkende heeft u even de tijd om het af te spoelen. Toch is het wel te adviseren om dit zo snel mogelijk te doen.
Onze afbijtmiddelen
Bij Vistapaint hebben we een tweetal afbijtmiddelen.
LAKWEG
Vista Lakweg is een afbijt. Lakweg verwijdert één of meerdere lagen één-component watergedragen en oplosmiddelhoudende verfsystemen en lijmresten van diverse ondergronden. Daarnaast verwijdert het heel gemakkelijk volledige glasweefselsystemen en verf.
LAKWEG F1 TURBO
Vista Lakweg F1 Turbo is een zeer snel werkend afbijtmiddel dat tussen de 3 en 10 minuten in moet werken.